Torchlight PL - Polish Translation / Spolszczenie - v0.2

Want to share your mod with the world? Feel free!

Re: Torchlight PL - Polish Translation / Spolszczenie - v0.2

Postby cienislaw » Sat Nov 07, 2009 5:06 am

punkt 3 rowniez sie zgadza...

start->uruchom, pokazuje sie okienko, tam wpisujemy %appdata%. otwiera sie okno z zawartoscia folderu 'Dane aplikacji' aktywnego uzytkownika, a w nim jest Runic Games\Torchlight\mods\ do ktorego nalezy wypakowac zawartosc zipa.

@henieczek87 - nie cytuj calych postow, kiedy odnosisz sie do ich fragmentu, do tego uzywaj funkcji edytuj post kiedy piszesz jeden za drugim.
cienislaw

Postby hosse6668 » Sun Nov 08, 2009 12:02 pm

Thx za tłumaczenie.Pozdr00
hosse6668

Postby czester87 » Sun Nov 08, 2009 7:36 pm

dzieki za spolszczonko
Jak uruchomic go na wersji 1.12??
czester87

Postby Xaxicza » Mon Nov 09, 2009 10:58 pm

Thanks for all your work, this is really great project! When can we expect v0.3? My younger sister tries to play Torchlight, but she doesn't know a word in English and I have to explain what all the skills do EVERY time she levels up...

Please hurry! My patience is running out :)
Xaxicza

Postby cienislaw » Tue Nov 10, 2009 11:14 am

wersja 0.2.1

zmiany względem 0.2 hotfix:
1. difficulty.layout, mainmenuframe.layout, settingsmenu.layout, tipmenu.layout, waypointmenu.layout - aktualizacja do najnowszej wersji plików, przetłumaczone nowe teksty.
2. GLOBALS.DAT - aktualizacja do najnowszej wersji pliku.

Instalacja (proszę pominąć kroki 1 i 2 w przypadku aktualizacji z 0.2 hotfix lub świeżej instalacj):

1. z folderu z gra skasowac PL.zip

2. w pliku resources.cfg usunąć linie "Zip=PL.zip"

3. wypakować zawartośc archiwum do jednego z poniższych folderów:

a) WinXP - %appdata%\runic games\torchlight\mods\
C:\Documents and Settings\NazwaUsera\Dane aplikacji\runic games\torchlight\mods

b) Vista/Win7 - C:\Users\NazwaUsera\AppData\Roaming\runic games\torchlight\mods\

w miejsce NazwaUsera należy wstawić nazwę aktualnie zalogowanego użytkownika.
cienislaw

Postby daveydecoy » Wed Nov 11, 2009 7:02 pm

i got buggy translation.

Image

what was there originally?
daveydecoy

Postby NeX » Thu Nov 12, 2009 7:48 pm

Its probably inevitable effect of the implementation of Polish letters instead of English, such as $, & etc. In this form of implementation of the translation errors will disappear only after the translation of all texts into Polish, and not just parts. Alternatively, you can dispense with the special characters and write a "Z" instead of eg the Polish "Ż". Generally the translation was flawless would also include modifications to the game, which override the text. Therefore, you must be tolerant when they are installed.
NeX

Postby Rasam » Sat Nov 14, 2009 5:23 am

Zrobiłem wszystko z waszymi zaleceniami a spolszczenia jak nie było tak nie ma. Nie wiem o co chodzi w tym wszystkim ;/
Rasam

Postby lesiu » Sun Nov 15, 2009 1:40 am

daveydecoy wrote:i got buggy translation.

Image

what was there originally?

Wschodzący = Rising

Ten prabab z headcrab.pl ? :) Świetna robota, potrzebujesz może pomocy?
lesiu

Postby cienislaw » Sun Nov 15, 2009 3:11 pm

UWAGA - jeśli ktoś zdążył sciągnać 0.2.2 lub 0.2.2a proszę sciągnąć 0.2.2b

wersja 0.2.2b

zmiany względem 0.2.1:
  1. GLOBALS.DAT - zamienione krzaki występujące w tytułach postaci oraz paru innych miejscach na pl znaki, do-pl-znakowane elementy które były dotychczas przetłumaczone ale bez ogońków.
  2. Quests\MINERDIALOG.DAT, RANDOMPEOPLE.DAT, RETIREMENT.DAT - przetłumaczone
  3. dołączony plik remove_binary.bat do czyszczenia cache modów (ten dostarczony przez Runic Games był w unicode i niespecjalnie się uruchamiał)
  4. usunięte kasowanie plików ADM - wewnętrzny sposób generowania DAT.ADM z DAT ma problem ze znakami specjalnymi używanymi do osiągnięcia polskich liter, prowadziło to do urywania tekstów po napotkaniu znaku `. pliki ADM tworzone przy pomocy tldat są poprawne, dlatego też mod nadal będzie używał plików ADM. będzie to wymagało poprawienia w przyszłości.

w 0.2.3 można spodziewać się prztłumaczonych dalszych elementów Questów z naciskiem na te, które towarzyszą nam od początku rozgrywki. na pierwszy ogień biorę questy Barda.

Instalacja (proszę pominąć kroki 1 i 2 w przypadku aktualizacji z 0.2 hotfix (lub nowszej) lub świeżej instalacj):
  3. wypakować zawartośc archiwum do jednego z poniższych folderów nadpisując istniejące pliki:
    • WinXP - %appdata%\runic games\torchlight\mods\
    • Vista/Win7 - C:\Users\NazwaUsera\AppData\Roaming\runic games\torchlight\mods\
  4. wyczyścić cache modów uruchamiając dołączony plik remove_binary.bat
UWAGA - mod używa plików ADM, używanie innych sposobów czyszczenia cache modów niż przy pomocy dołączonego remove_binary.bat doprowadzi do usunięcia plików moda! - UWAGA
przypominam: tłumaczenie jest przystosowane do najnowszej aktualnie wersji (1.12b) i nie będzie działać ze starszymi.
cienislaw

Postby Xaxicza » Mon Nov 16, 2009 5:51 am

Dzięki za update. Kiedy mniej więcej można się spodziewać tłumaczenia skilli? Jeśli mogę jakoś pomóc to daj znać.
Xaxicza

Postby cienislaw » Mon Nov 16, 2009 6:15 am

skille tłumaczy prabab. jeśli chodzi o pomoc to również do niego. ja wziąłem na siebie tłumaczenie Cinematics i Quests, ale jest jeszcze cała masa rzeczy do tłumaczenia. plus ciągle wyskakujące problemy nie pozwalają się nudzić.
cienislaw

Postby NeoRa666 » Fri Nov 20, 2009 5:47 pm

Chciałbym bardzo podziękować za tworzone spolszczenie ludziom którzy się tym zajęli.

Kiedy można się spodziewać kolejnej wersji spolszczenia?
NeoRa666

Torchlight PL - Polish Translation / Spolszczenie - 0.2.3

Postby cienislaw » Sat Nov 21, 2009 2:20 pm

wersja 0.2.3

zmiany względem 0.2.2:
  1. Przetłumaczony i dodany Respec Potion Mod by Tiamat (thanx to Tiamat for blessing to do this). Proszę nie używać oryginalnej wersji Respec Potion Mod z tą wersją moda TorchlightPL i wyższymi.
  2. Poprawki w fontach - dodano brakujące polskie litery.
  3. Poprawki w plikach layout.
  4. Przetłumaczone kilka początkowych questów oraz dialogi na starcie gry.
    • Quests\Bard\*
    • Quests\StoryQuest\Intro\*
    • Quests\Vasman\QUEST1.DAT
  5. Przetłumaczone zwoje teleportujące do losowych podziemi, eliksiry, część przedmiotów questowych, wszystkie zwoje oraz zaklęcia:
    • units\items\gold\*
    • units\items\maps\*
    • units\items\potions\*
    • units\items\quest_items\glyphs\*
    • units\items\quest_items\NicolaKey\*
    • units\items\quest_items\RandomQuests\*
    • units\items\quest_items\VasmanEmber\*
    • units\items\quest_items\Winnower\*
    • units\items\scrolls\*
    • units\items\spells\*
  6. Przetłumaczone opisy klas z ekranu tworzenia postaci.
    • units\players\*
  7. Przetłumaczone opisy i nazwy mieszkańców i elementów miasta.
    • units\monsters\Merchant\*
    • units\monsters\NPC\*
    • units\monsters\QuestUnits\*
    • units\monsters\Stash\*
  8. Przetłumaczone nazwy interaktywnych elementów poziomów - skrzynie, beczki, dźwignie ect.
    • units\props\*
  9. Naprawiony problem z generowaniem ADM z plików DAT moda przez grę. Dzięki temu mod jest dostępny w plikach DAT.
  10. remove_binary.bat wrócił do oryginalnej postaci tj kasuje również pliki ADM.

Instalacja (proszę pominąć kroki 1 i 2 w przypadku aktualizacji z 0.2 hotfix (lub nowszej) lub świeżej instalacj):
  3. wypakować zawartośc archiwum do jednego z poniższych folderów nadpisując istniejące pliki:
    • WinXP - %appdata%\runic games\torchlight\mods\
    • Vista/Win7 - C:\Users\NazwaUsera\AppData\Roaming\runic games\torchlight\mods\
  4. wyczyścić cache modów uruchamiając dołączony plik remove_binary.bat

przypominam: tłumaczenie jest przystosowane do najnowszej aktualnie wersji (1.12b) i nie będzie działać ze starszymi.
cienislaw

Postby technics01 » Sun Nov 22, 2009 2:23 am

qrde mam pytanie.. nie dziala mi te spolszczenie i w głownym menu gry na dole pisze ze to jest wersja 1.11 a nie 1.12 sciagałem juz wiele wersji i ciagle jest 1.11 nie rozumiem tego -.-
technics01

Postby Briffster » Sun Nov 22, 2009 3:47 am

Znakomita robota oby tak dalej :D
Briffster

Postby Galnospoke » Sun Nov 22, 2009 4:06 am

Hmmm... Instalacja spolszczenia zablokowala mi dzialanie niektorych modow, np: viewtopic.php?f=20&t=5411 - to jeden z wazniejszych modow do tej gry.
Galnospoke

Postby cienislaw » Sun Nov 22, 2009 4:38 am

technics01 wrote:qrde mam pytanie.. nie dziala mi te spolszczenie i w głownym menu gry na dole pisze ze to jest wersja 1.11 a nie 1.12 sciagałem juz wiele wersji i ciagle jest 1.11 nie rozumiem tego -.-

w wersji ze Steam'a (bo taką dysponuję) w pliku menu głównego zaszyty jest string "(v1.11) Torchlight (C) 2009 Runic Games Inc." chociaż w info o uaktualnieniach gry z 6 listopada jest listowana wersja 1.2. teoretycznie mógłbym to poprawić na na poprawny numer, ale wprowadziłoby to jeszcze większy zamęt. krótko mówiąc - upewnij się że masz najnowszego patcha i nie przejmuj się 1.11 na ekranie.

co do niedziałania to prezycyjniej się określ co dokładnie nie działa - nie ma nic gorszego niż powiedzieć 'nie działa' i liczyć na to że ktoś jest telepatą. z moich doświadczeń wiem, że save w którym posiadamy już przedmioty dopiero teraz przetłumaczone są tłumaczone tylko w części lub wcale. w przypadku kiedy tworzymy nową postać wszystko jest ok.

Galnospoke wrote:Hmmm... Instalacja spolszczenia zablokowala mi dzialanie niektorych modow, np: viewtopic.php?f=20&t=5411 - to jeden z wazniejszych modow do tej gry.

niestety, jeśli mody używają tych samych plików nie ma możliwości by gra okazała się inteligentna i wybrała z nich to co trzeba, tak żeby oba działały i nie kolidowały ze sobą. zobaczę co da się zrobić by oba działały razem.

sprawdziłem co boli [Icon] Gem Icon MOD - by Brandonn - w media/units/items/socketables/ są pliki gemów w ADM, które po zastosowaniu aktualnego remove_binary.bat ulegają skasowaniu. poprawka jest prosta - zamienić wszystkie pliki z tego katalogu z ADM na DAT przy pomocy tldat.exe.

UWAGA - Apel do wszystkich - UWAGA
proszę o wypisanie najczęściej używanych modów, obowiązkowo z linkami do tematów o nich traktujących. zaznaczam, chodzi mi o mody które poprawiają oryginalna grę w taki sposób, że skożysta na tym każdy grający. mówie otwarte NIE dla modów dla dzieci np: SuperDuperMiecz 1000dmg, Wszystko za 1Gold itd oraz Totalnym Konwersjom - tłumaczenie podstawowej wersji gry jest nadal nieskończone i nie ma czasu żeby jeszcze poświęcać czas na mody, z których korzysta kilka osób. Respec Potion Mod został już dodany, inne można poprawić by dało się je używać jako dopełnienie tłumaczenia.
cienislaw

Postby Rasam » Sun Nov 22, 2009 6:02 am

Nie działa mi ta wersja poprzednie śmigają, a przy tej błąd wyskakuje przy uruchamianiu. Jak ktoś rozkmini albo da rade będę wdzięczny ;)
Rasam

Postby Ikarius » Sun Nov 22, 2009 5:32 pm

A ja mam inny problem. Mianowicie po zainstalowaniu gry (wersja 1.12b) w "C:\Documents and Settings\xxx\Dane aplikacji\runic games"
Nie mam takiego folderu jak "modes" czy "media". Folder runic games jest pusty, a jesli stworze te foldery recznie to gra mi sie nie chce odpalic bo wyskakuje blad ze mam juz zmieniony plik .exe choc nawet nic nie instalowalem i nie wrzucalem jakiego kolwiek moda czy cracka.
Wiec pytam sie czy to przez to ze mam jakas dziwna wersje czy moze moj komp jest zbyt glupi ?

Jakby sie ktos pytal mam orginalnie sciagnieta gre z neta :P (Torchlight.v1.12.Update-SKIDROW
taka "wersja")
Last edited by Ikarius on Mon Nov 23, 2009 12:03 am, edited 1 time in total.
Ikarius

PreviousNext

Return to Mod Showcase